Od kad se pojavio pa do danas, ekspres lonac je od velike pomoći u kuhinji mnogih domaćica. Glavne prednosti su mu to što troši manje struje, skraćuje vreme pripreme obroka, a ujedno i obezbeđuje jelu izvanredan ukus.

Bilo da je u pitanju običan ili električni ekspres lonac cene variraju. Na prethodnom linku možete pronaći možda onaj koji vam odgovara, ali se svakako raspitajte ako niste sigurni, koja je vrsta ekspres lonca baš vama potrebna, pre nego što obavite kupovinu. Evo nekoliko predloga za pripremu obroka koji su pored toga što su ukusni, ujedno i zdravi.

Posno jelo od povrća

U ishranu je neophodno unositi veliku količinu povrća. Nisu svi ljubitelji istog u sirovom obliku, pa zato postoje razne varijante jela sa povrćem. Isprobajte ovaj recept za posno jelo od povrća, za koje vam je potrebno:

  • Krompir – 1kg
  • Grašak – 300g
  • Sveža boranija – 500g
  • Šargarepa – 2 komada
  • Luk – 1 glavica
  • Paprika – ½ zelene i ½ crvene
  • Bujon – 200ml od povrća
  • Peršun
  • Paradajz pire – 3 supene kašike
  • Čeri paradajz – 100g
  • Ulje – 3 supene kašike

Krompire oljuštite i isecite na krupno, a potom ih stavite u ekspres lonac. Očistite, operite boraniju i sitno isecite. Šargarepu iseći na debele kolutiće, a papriku i luk sitno isecite. Sve ove sastojke stavite u krompir. Dodajte ulje, paradajz pire, polovinu iseckanog peršuna i bujon. Promešajte i zatvorite lonac i stavite na jaku vatru.

Kada provri, smanjite ringlu na najslabije. Nakon 15 minuta skinite sa vatre i čekajte da se ohladi. Odozgo dodajte čeri paradajz i preostali peršun. Ostavite da se krčka još 5 minuta, isključite ringlu i – gotovo!

Grašak

Grašak je namirnica bogata proteinima i vlaknima, koja obezbeđuje gvožđe, predstavlja odličan izvor mangana, a dobar je i za srce. Uz pomoć ekspres lonca pripremite kuvani grašak uz minimum ulja i masnoća. Potrebni sastojci su:

  • 1 kesa graška
  • 3 šargarepe
  • 3 – 4 krompira
  • 1 manje belo meso
  • maslinovo ulje
  • mirođija
  • 3 – 4 čena belog luka
  • so, vegeta
  • 1 kašičica mlevene aleve paprike

U ekspres lonac stavite kesu graška, iseckanu šargarepu, krompir i meso, i dodajte vode, ali ne previše, jer se u ekspres loncu sva tečnost zadržava. Kuvanje traje oko 10 minuta.

Kada je grašak skuvan dodajte mirođiju, so i alevu papriku i vegetu po želji. Kuvajte još 5 do 10 minuta uz povremeno mešanje. Nakon skidanja sa vatre možete dodati 2 kašike maslinovog ulja.

Dinstani pirinač sa povrćem

Ovo jelo je omiljeno među makrobiotičarima, a svideće se i onima koji to nisu. Za pripremu vam je potrebno:

  • 300g integralnog pirinča
  • 400ml vode
  • 100g luka
  • 150g šargarepa
  • 1 vezica peršuna
  • 2 kašike susamovog ulja
  • ¼ kašičice soli

Pre svega, pirnač operite hladnom vodom i dobro procedite. Nakon toga ga stavite u ekspres lonac sa vodom, dodajte so, poklopite i pustite da zakipi. Nakon toga smanjite plamen na minimum, tako da lonac tiho i jednolično pišti, i kuvajte oko 40 minuta.

Na malo ulja prodinstajte naseckano povrće, posolite, dodajte kuvani pirinač i poklopite. Sve zajedno dobro promešajte i dinstajte još desetak minuta.

Jelo od leblebija

Leblebija poseduje mnoga lekovita svojstva, preporučuje se u Keto dijetama i u stanju je da vaš organizam očisti za 24 sata od sufata i štetnih jedinjenja. Bogata je proteinima i vlaknima, a takođe sadrži i minerale i vitamine neophodne za zdravlje. Jelo od leblebija, koje je nalik pasulju, možete naraviti koristeći sledeće sastojke:

  • 1 tegla leblebije
  • 1 crni luk
  • ½ solje maslinovog ulja
  • vegeta
  • biber
  • origano
  • 2 rendana paradajza ili 2 kašike paradajz pirea

Pre kuvanja treba potopiti leblebije u vodu da odstoje. Pre kuvanja vodu prosuti, sipati novu, i staviti da se kuva. Čekati da provri i usput skidati penu. U šerpu dodati iseckan crni luk, maslinovo ulje, paradajz, vegetu, biber i origano. Zatvoriti ekspres lonac i kuvati još 20-25 minuta.  

Čorba sa mesom i povrćem

Pokazalo se da ljudi koji jedu supu ili čorbu pre glavog jela, unesu manje kalorija tokom ručka. To je jedan od razloga zbog kojeg su supa i čorba ključne stavke svakog režima ishrane za mršavljenje. To je jednostavan način da unesete proteine, vitamine i minerale. Ukoliko želite da napravite ukusnu čorbu od mesa i povrća, sastojci koji su vam potrebni su:

  • 500 g mesa (svinjskog ili telećeg)
  • 2 zrna karanfilića
  • 1 iseckana grančica svežeg ruzmarina
  • ½ kašičice kurkume u prahu
  • so
  • mleveni biber
  • 1 kašika ulja
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 šargarepe
  • 2 čena belog luka
  • ½ korena paškanata
  • 3 krompira
  • 100g graška
  • 1 paradajz
  • 1 crvena parika
  • seckani peršun
  • 1 kašika aleve paprike

Meso iseći na kockice, dodati so, biber, ulje, karanfilić izdrobljen sa tučkom i ruzmarin. Izmešati i ostaviti da stoji na hladnom dok ne pripremite povrće. Povrće iseckati.

U ekspres lonac dodati jednu kašiku ulja, zagrejati i staviti meso, a potom ga propržiti sa svh strana. Dodati crni i beli luk, šargarepu, paškanat, papriku i sve pržiti par minuta, a potom dodati grašak, paradajz i krompir. Izmešati i dodati alevu papriku i so.

Sve naliti sa 7 dcl vode, zatvoriti i smanjiti na 1.5 podeok (od 3) kada para počne da izlazi na ventil. Kuvati otprilike 40 minuta, pustiti paru da izađe i nakon toga posuti čorbu seckanim peršunom.

Ukoliko pripremate zdrave obroke, ekspres lonac može biti odličan saveznik. U njemu se kuva na pari, pod pritiskom, pa se na ovaj način skraćuje vreme termičke obrade. Ovo će u velikoj meri sačuvati hranljivu vrednost namirnica, i omogućiti vam i ukusnije i zdravije obroke.